pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: 2015-04-05

GEVEN (ASTRAGALUS) BİTKİSİ YETİŞTİRME ÇALIŞMALARI

                             



              Geven bitkisi yoğun bal veren bitki.Keven çeşidi çok fakat sarı keven arı daha çok bu türden faydalanır .Malatya da üretilen balın tamamına yakını geven ağırlıklıdır.                                                        Geçtiğimiz yıllarda hayvan yemi olarak toplandığı için bayağı azalmıştı son zamanlarda gevenin Erozyona olan faydası için orman kapsamına alınıp devlet tarafından koruma altına alınınca tekrardan çoğalmaya başladı.Çünkü bu bitkinin kökleri 5 veya 6 metreye kadar derinliğe ulaşabiliyor aynı zamanda çok yıllık bir bitki bu bitkinin yüksekliği bazı yerlerde 1 metreyi bile geçebiliyor kapladığı alan tek başına 2 metre kare kadar olabiliyor bu bitkinin altı doğal hayvan barınağı bitki dikenli olduğundan yırtıcı hayvanlar saklanabiliyor .Keklik Tavşan Kaplumbağa  bir çok hayvanın ağaç olmayan yerdeki evi diyebiliriz.Ama bazı bölgelerde hayvan otlatan insanlar hayvanlar rahat dolaşsın diye kevenlerin büyük kısmını yakmakta bu insanlar
işlediği suçun farkında bile değil gerek erozyon gerekse içinde yaşayan hayvanlar yanarak yok olmakta.
           Bu bitkiler doğal ortamda çoğalması çok zor tohumunu kaplayan sert bir tabaka olduğu için bitki yeşermiyor doğal olanı Keçiler yiyecek otlar azaldığında tohum zamanı bu bitkilerin tohumunu yiyerek besleniyorlar bu tohumlar midedeki asitlerin sayesinde tohumu kaplayan tabakanın incelmesinden dolayı hayvanın gübresiyle karışık toprağa düşünce yeşerebiliyor.Eğer hayvanın dişlerinde geviş getirdiği zaman parçalanmaz sa.Anlayacağınız çok zor.
          Arıcı arkadaşlarla sohbet esnasında keven konusu gündeme geldi .Dağın Malatya ya bakan kuzey tarafı bütün bitkiler var   keven çeşidi var ama bizim arıların daha fazla faydalandığı sarı keven yok bu bitkiyi yetiştirebilir miyiz araştırmaya başladık. İnternet ortamında.
          Türkiye de üniversite öğrencilerinin araştırma tezlerinde var ama biz bulamadık belki neyse bu arada dayım var  emekli profesör ziraat bölümünden araştırdı sağ olsun sonuçta bayağı bilgi elde ettik sayesinde tohum toplamaya karar verdik tohumları maket bıçağıyla kabuğunu çizip suda bir gün bekletip toprağa ekeceğiz tohum toplamakta zor olgunlaşmasını bekledik. Yaşlı köylülerden bilgi topladık olgunlaşma konusunda tohum pamuğa benzer kozanın arasında bir kabuğun içinde bu kabuk çatlamaya başlayınca olgunlaşacak. Neyse her arıya gitmemizde takip ettik artık olgunlaşmıştı toplamaya başladık. Ben ve ortağım ali geniş bir bez elimizde çubuk o keven senin bu keven benim bu güzel şu güzel çırpa çırpa elimize diken bata bata bayağı  topladık.
        Tohumlar küçük elimizde bıçak teker teker çizdik ve ilk tohumları plastik bardaklara koyduk bir hafta sonra yeşermişti bayağı hızlı gelişti ilk çıkanlar 2 hafta sonra yaprakları sararmaya başladı. Bardağı boşaltığımız da bitkinin kökü bardağın dibinde 20 cm kadar uzayıp sarmal bir hale gelmişti 3 dal veren geven 20 cm kök atmıştı bizde geriye kalan 200 taneyi kurumadan dağa götürüp dikmeye karar verdik.ben ali Mehmet yiğit Sunullah  Ahmet Aytekin Ferhat Aytekin Edip usta toplanıp neşeyle toprağa diktik.              Eğer soğukta kurumaz sa bakalım nasıl olacak ve birde yabani korunga türü var Malatya da ( Holoz )diyoruz köylülerden temin ettik tohumları bunları da 15 kg kadar toprağa ekip bu işi bahara bırakmaya karar verdik bardakta uzun kök attığı için olmadı direk tohumları toprağa ekeceğiz.
          Tabi bu arada boş durmadık yine dayımın araştırmasıyla çubuk köklendirme si denemeye karar verdik. Dağdan geçen ay çubuk getirip ektik 15 gün sora yeşerdi bayağı bir gelişti sevinip bu daha kolay yöntem hemde bitki bayağı bir yılda büyüyor biz kısa yoldan gittik derken yine sürgünler sarardı topraktan söktüğümüz de kök atmadığını fark ettik.Tekrar araştırdı dayıcığım sağ olsun  asit toz halinde bunu suyla seyreltip çelikleri 15 20 saniye bekletip toprağa dikeceğiz pazar günü dağa gidip biraz keven temin edip işe koyulduk ali ustayla çelikleri kesip önceden hazırladığımız bardaklara diktik bakalım nasıl olacak kar erimeye başladı elimizde olan tohumları çizmeye karar verdik arkadaşlarla bakalım nasıl olacak Allah rast getire inşallah.12 04 2015   Bu yayını tamamladıktan sonra 1 hafta geçti  alt resimdeki durum gevenler yeşermeye başladı bakalım bu bitkiler köklenecek mi   bekleyip göreceğiz.