pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: 2016-09-18

ARILARDA KOLONİ YÖNETİMİ

                Değerli arıcı arkadaşlarım. Bu yazımızda arılarda koloni yönetimi ile ilgili yazmaya çalışacağım.


             Bal arıları yaratılış itibarı ile bal toplarlar.Her bölgenin kendine mahsus bitki bakımından bal dönemi vardır.Bu bal döneminde arılar bal toplamak için çalışırlar.Daha çok bal toplamak için kovan mevcudu en üst seviyede olması gerekir.Arıcı bu dönemi tarih olarak iyi bilip arıları buna göre hazırlaması gerekir.
            
                Bal sezonunda daha fazla bal almak için kovan mevcudu yavru durumu en üst seviyede olan kovan daha fazla bal toplar. Bu nedenle sezon başında çalışma programını yapmamız gerekir arı çoğaltma veya bal alma nasıl bir rota izleyeceğimizi kararlaştırmak gerekir.

              Kendi uygulamamızı yazmaya çalışayım.Şubat ayı başlarında havanın sıcak olduğu bir zamanda arılara sezonun ilk bakımlarını yaparız.Bakım fazla çıtaları alıp sıkıştırma ana arı kontrolü bal stok durumu yapılır.Erken yapmaktaki sebep fazla çıtalara ana arı yumurtlamadan alıp kovan mevcudunu yavrulu çıtaların üzerine toplayıp mevcut çıtaları arılar tamamen sarar ve son çıtanın dış yüzünde salkım olacak şekilde olur ise daha ana arı daha geniş ve daha fazla günlük yapar.
Teşvik olarak kendi yapımımız kekle besleriz sıcaklığın müsait olduğu zamanlarda azda olsa ek olarak şurupla besleme yaparız.
Mart ayı ortası veya sonunda açacak yoğun kayısı çiçeklerinde arılarımız yavru ve mevcut bakımından hazır olması gerekir bu dönemde yeterli yavru ve arı mevcudu yeterli kovanlar 20 gün içinde 10 çıta seviyesine gelirler.Kayısı çiçeğinde bala hazırlayacağımız ve bölme alacağımız kovanları işaretleyerek buna göre çalışmalar yaparız.
Bal sezonunda kullanacağımız kovanlara ham petek vererek ve fazla besleme yapmadan haziran sonuna doğru 10 çıta ve yoğun yavrulu kovanlar petekli ve şekersiz bal almak için bizim için ideal olan çıta sayısıdır.Bölme yapılacak kovanlara kabarmış petek kullanarak hızlı ilerlemesi sağlanıp bölme alırız.Bizim Malatya için bölme tarihi Nisan 10 ve 20 arası bölme yaparız bu tarihten sonra kesinlikle bölme yapmayıp  mevcut kovanların tamamını  bal sezonuna hazırlarız.
Ne kadar yavrulu çıta o kadar bal düşüncesi ile kovandaki yavru durumunu sürekli geliştirip bal sezonuna güçlü ve yavrulu koloni hazırlamak amacımız.
             Malatya çevresinde flora takibi yaparak belli tarihlere göre konaklama yaparız bal alacağımız yayla ile birlikte 3 yer değişimi yaparak kovandaki arı ve yavru mevcudunu artırırız.
Şubat ayında 800 rakımda olan arılar Mayıs ayı başı veya en geç 10 Mayıs 1600 rakıma çıkarak 40 gün veya 50 gün burada konaklayıp daha sonra bal alacağımız dağ zirvesi 2700 arıların bulunduğu yer
1800 rakım olan yayla yerine göçeriz .Bu rotayı çizmek için bayağı yer değişerek çeşitli yerlerde konaklayarak en sonunda bu rotayı uygun bulup buna göre çalışmaları yapıyoruz.Değerli arkadaşlar genç ana arı bulunduğunuz yere veya bal toplayacağı bitkiye ve rakıma göre uygun ırk önemlidir.Günümüzde takım tutar gibi ırk fanatikleri çoğaldı bana göre bulunduğunuz bölgede en fazla balı yapan arı en iyi arıdır. Verisiz yılda en fazla bal toplayan arı en iyi arıdır. Hiç kimse ayranım ekşi demez. Ben bir arıcı olarak hazır ana arı kullanımına karşıyım her arıcı kendi kovanlarından uysal bal verimi yüksek kıştan çıkarken fazla bal tüketmeyen bir sezon boyunca fazla besleme yapılmayan kovandan bölme yaparak veya ana arı yetiştirerek çoğaltma yapmalıyız. Bütün meslektaşlarıma başarılar dilerim.

                

ARILARDA SONBAHAR BAKIMI

            Değerli arıcı arkadaşlarım arıcılıkta sonbahar bakımı çok önemlidir. Arıcı bir sezon çalışır bal verimi düşük olunca arılarda varroa bal stoku mevcut düşüklüğü gibi sorunlar ortaya çıkar.

         
 Arıcı sonbahar bakımı yaparken öncelikle kek veya şurup vermeden arıları mevcut durumuna göre fazla çıtaları almalıdır.Kovanda bırakılan fazla çıta besleme maliyetini artırır. Verdiğiniz şurup veya kek fazla çıtalara stoklanır. Sıkıştırma yaparken duvar çıta dediğimiz birinci çıta tamamen ballı ikinci yavrulu çıta geriye kalan ne kadar yavrulu çıta var ise konur son çıta duvar olarak ballı ve polenli çıta var ise konur sıkıştırma işi tamamlanır.Yani 3 çıta yavrulu ise baş ve sona duvar çıta ile 5 çıta olur. Daha sonra kışa girerken yine hava sıcaklığı müsait zamanda bakılarak fazla çıta veya bal stoku yeterli olmayan çıtalar alınarak gerekirse daha yoğun ballı çıtalar ile değiştirilir.
           Sonbahar bakımında yavru durumu çok önemlidir ne kadar genç arı mevcudu olur ise o kadar bahara kovan sağlıklı çıkar baharda ani mevcut düşüklüğü olmaz bu nedenle gerek kek gerekse koyu şurup ile besleme yapılmalıdır.Sonbaharda polen gelişi önemlidir arıları polen gelecek sahalarda konaklamak gerekir. Fazla poleni arılar stoklar ve ocak ayında azda olsa yavru yapmaya
Yurdumuzda mesela Malatya ocak ayı başlarında yavru yapmaya başlar bu nedenle bu aydaki yavruyu stok polenle besler.Değerli arı dostları arılar için her mevsim önemli fakat kışı sert ve uzun geçen bölgelerde sonbahar bakımı önem taşır.Bize göre kışı ılıman geçen güney ve batı illerde kışın besleme veya müdahale edilebilir fakat eksi 15 20 olan soğuk bölgelerde böyle bir müdahale şansı yok bu nedenle sonbahardaki işlemler önemli.
Arı kışın uyuşuk ve salkımda olduğundan çok fazla bal tüketmez fakat ocak ayı başlarında yavru yapmaya başlayınca yavruyu ve kovanı ısıtmak için bal tüketmeye başlar bal stoku yeterli olamayan kovanların hayatı tehlikeye girer. Bu nedenle gerekli bakımları erkenden yapmak gerekir. Kek ve şurupla beslemeyi geciktirmek ileri günlerde hava soğuyabilir olumsuz hava koşullarında arılar şurubu veya keki tüketemez bu nedenle erkenden gerekli müdahaleyi yapıp işi garantiye almak gerekir.Değerli arkadaşlarım umarım biraz yardımcı olabildim hoşça kalın.