pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: 2015-04-12

ARICILIĞA BAŞLAYANLARA TAVSİYELER

                                     

                      ARICILIĞA BAŞLAMAK                                                      Arıcılık mı yapacaksınız.Öncelikle arılarla ilgilenecek zaman var mı.Kovanları bırakacağınız yer çevremizdeki insanları rahatsız etmeyecek bir yer olmalı.Sizde veya ailenizde arı sokmasına karşı alerjisi olan var mı.Arıcılık hastalıktır bir başlayınca bırakamazsınız tedavisi yoktur.Bu sorguları yaptınız ve karar verdiniz arıcılık yapacaksınız.
             Arıcılık öyle insanların tarif ettiği gibi kolay iş değil temel bilgiler gerekir.Önce il ve ilçe tarım arıcılık kurslarına katılın burada temel bilgileri öğrendikten sonra sertifika aldınız.Arıcılığın ilk basamağını geçtiniz.
              İkinci basamak çevrenizdeki usta arıcılardan uygulamalı olarak bilgi alın.Böylece arıları daha iyi tanımış olursunuz.Artık bir kaç arı sizi soktuktan sonra arıcılık aşısı tutmuş demektir.Artık aşı tutu sürgün verme zamanı geldi.
              Kaç kovan arı alacağınıza karar verin.Benim tavsiyem 5 kovan arı yeterli bu sayıdaki kovan size bayağı tecrübe kazandırır.Belki arıcılıktan vazgeçerseniz fazla zarar etmemiş olursunuz.
              Şimdi arı alma zamanı geldi.alacağınız arılar nasıl olacak.Öncelikle ana arısı genç olan kovanları tercih edin.Genç ana arılı kovan size iki yıl boyunca verimli olur.Yaşlı ana arılı kovan hem gelişmez.Oğul verme riski yüksek.Verim alamazsınız.Bu nedenle genç ana arılı arı alın.Arıları çoğaltayım hevesi ile fazla bölüp arıların gücünü azaltmayın.Unutmayın ki güçlü arı daha fazla bal yapar.Güçlü arı kışı daha iyi atlatır.Arı ölümlerinde zayıf arı ve yaşlı ana arılı kovanların yüzdesi daha fazladır.
               Alacağınız arıların hastalık durumuna bakın yavru çürüğü hastalığına dikkat edin yavru çürüğü hastalığı kaplı yavrulu çıtalarda kapalı gözlerde küçük delik varsa bu deliğe bir çöp batırın çöpü çektiğinizde iltihap benzeri bir sıvı çöple uzuyorsa o kovan hasta demektir. Son yıllarda yavru çürüğü hastalığı bayağı arttı.Bu nedenle çok dikkat edin arıcılık başlamadan biter.
                  Alacağınız kovanın ölçülerine bakın kovan standart ölçülerde olmayabilir.Kovan eski olmamalı ilavesi yani ballık olmalı takım olarak alın.Kovanda çatlak delik uçuş tahtası kırık olmasın.Kovan alt tahtaları sağlam delik veya çatlak olmasın.Arılar taşıma esnasında bu çatlak ve deliklerden kaçak yapar.Zaten acemi siniz kovanı bırakıp kaçarsınız.Taşıma esnasında kaçak yapan kovandaki arılar aşırı saldırgan olur.Yinede biraz çamur yapın ola ki kaçak yaparsa çamurla kapatın.Ama benim tavsiyem yeni kovan alıp arılarınızı yeni kovana koyun.Siz rahat olursunuz.Genelde satılan arılar eski kovanla satılır yeni kovan artık kısmet.
                 Arıları aldıktan sonra karşılaşacağınız sorunlarda usta arıcıların bilgisine baş vurun.Bir kaç arıcının söylediği yöntem aynı ise ona göre çalışın arıcılık yaşayarak deneyerek öğrenilir.Bu arada kişisel tecrübeler yıllar geçtikçe artar.Kolay gelsin kazancınız bereketli olsun dileklerimle.