pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: OĞUL VEREN ARIYA NE YAPILIR

OĞUL VEREN ARIYA NE YAPILIR

                              OĞUL VEREN ARIYA NE YAPILACAK


          Arılarda çoğalma içgüdüsü sebebiyle doğal olarak oğul verir.Oğul vermeye sebep olan etkenleri daha önce yazmıştık.Arımız  oğul vermeye yöneldi ana arı memesi yaptı.Memeleri sıyırdık fakat yine meme yaptı.kovanda günlük de var ana arı günlük atıyor.Artık çare kalmadı ana arı genç zayıf arılarımız varsa bunlara yavrulu ve mevcutlu olarak çıtaları takviye verip gücünü azalta biliriz.Oğuldan vazgeçebilir.Veya zayıf kovan yoksa bölme alabiliriz gücünü kırmak için.Daha sonraki bakımda ana memesi yapmaya devam ederse ana arıyı öldürüp ana arıyı değiştiririz.



          Arımız farkına varmadan oğul verdi.Oğul veren kovanı bulup meme durumunu kontrol ederiz. Çünkü kademeli olarak tekrar gücüne göre çeşitli sayıda oğul verecektir.Bu nedenle öncelikle kovanda günlük var mı ? Bakarız evet günlük var demek ki eski ana hala duruyor  eski ana arıyı bulup öldürürüz kovanda yeni çıkmış ana arı olabilir eğer böyle bir durum var ise bütün memeleri bozup sadece yeni ana arıyı bırakırız daha fazla oğul çıkmaması için.Kovan yoluna devam eder.Şayet oğul veren kovanı açtık günlük yok demek ki eski ana arı kovanda önceden ölmüş veya arılar tarafından öldürülmüş demektir.Tekrar kovanda yeni çıkmış ana arı aranır şayet ana arı bulursak kalan memeleri bozarız.ana arı bulamadık.Ana arı memelerinden gözümüze güzel görünen ne uzun nede kısa olan beğendiğimiz 2 meme veya 3 olabilir bırakıp farklı yerlerde olursa daha iyi olur ana arılar farklı günlerde çıkar oğul riski azalır.Yan yana olan memeler genelde aynı zamanda doğarlar.Genelde yan yana olan memelerden çıkan ana arılar oğul olarak çıkar.

          Bir diğer konu acaba çıkan oğul yaşlı ana arıyla beraber mi çıktı? Bunu anlamak için aldığımız oğul 2 veya 3 gün içinde günlük atarsa yaşlı ana arı demektir.Genç ana arı bir hafta on gün geçmeden günlük atmaz.Aldığımız oğul ham peteği daha iyi yapması için şurup vermek gerekir.Haftada 2 veya 3 şurup vermek gerekir bire bir oranında.Aldığımız oğul 4 çıta veya daha düşükse takviye vermek için günlük atmasını beklemeliyiz.Kesinlikle günlük atmadan yavrulu çıta takviyesi yapar isek ana arıyı kestirebiliriz. Böyle yapan arıcı arkadaşlarımız çok bu nedenle yazıyorum.Takviye ana arı günlük attıktan sonra günlüklü çıtayı arıları çırpıp alırız güçlü arıdan kapalı çıkmaya yakın yavrulu çıtayı arısız bir şekilde oğul arıya veririz günlüklü çıtayı da güçlü arıya aldığımız kapalı yavrunun yerine veririz.Daha sonraki günlerde yine aynı değişimi yaparak takviye işini tamamlamış oluruz.
       
  Oğul arı iyi beslenmelidir.Beslemeyi iyi yapar isek verdiğimiz takviyeden sonra daha iyi petek kabartır ve mevcudu artar.Saygılarımla.

1 yorum:

  1. Merhabalar, birşey soracaktım. Babam köyde arıcılık yapıyor. Yalnız bu yaz 4 sefer arı oğul yapmış ancak uçup gitmiş. Oğul arıların kovanda kalması için bir ilaçmı ne tam olarak bilemiyorum birşey sıkılıyormuş. Ondan sonra oğul arılar uçup gitmiyormuş. Konu hakkında bilgisi olan varsa dönüş yapmasını rica ederim.

    YanıtlaSil