pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: ARILARDA KOLONİ YÖNETİMİ

ARILARDA KOLONİ YÖNETİMİ

                Değerli arıcı arkadaşlarım. Bu yazımızda arılarda koloni yönetimi ile ilgili yazmaya çalışacağım.


             Bal arıları yaratılış itibarı ile bal toplarlar.Her bölgenin kendine mahsus bitki bakımından bal dönemi vardır.Bu bal döneminde arılar bal toplamak için çalışırlar.Daha çok bal toplamak için kovan mevcudu en üst seviyede olması gerekir.Arıcı bu dönemi tarih olarak iyi bilip arıları buna göre hazırlaması gerekir.
            
                Bal sezonunda daha fazla bal almak için kovan mevcudu yavru durumu en üst seviyede olan kovan daha fazla bal toplar. Bu nedenle sezon başında çalışma programını yapmamız gerekir arı çoğaltma veya bal alma nasıl bir rota izleyeceğimizi kararlaştırmak gerekir.

              Kendi uygulamamızı yazmaya çalışayım.Şubat ayı başlarında havanın sıcak olduğu bir zamanda arılara sezonun ilk bakımlarını yaparız.Bakım fazla çıtaları alıp sıkıştırma ana arı kontrolü bal stok durumu yapılır.Erken yapmaktaki sebep fazla çıtalara ana arı yumurtlamadan alıp kovan mevcudunu yavrulu çıtaların üzerine toplayıp mevcut çıtaları arılar tamamen sarar ve son çıtanın dış yüzünde salkım olacak şekilde olur ise daha ana arı daha geniş ve daha fazla günlük yapar.
Teşvik olarak kendi yapımımız kekle besleriz sıcaklığın müsait olduğu zamanlarda azda olsa ek olarak şurupla besleme yaparız.
Mart ayı ortası veya sonunda açacak yoğun kayısı çiçeklerinde arılarımız yavru ve mevcut bakımından hazır olması gerekir bu dönemde yeterli yavru ve arı mevcudu yeterli kovanlar 20 gün içinde 10 çıta seviyesine gelirler.Kayısı çiçeğinde bala hazırlayacağımız ve bölme alacağımız kovanları işaretleyerek buna göre çalışmalar yaparız.
Bal sezonunda kullanacağımız kovanlara ham petek vererek ve fazla besleme yapmadan haziran sonuna doğru 10 çıta ve yoğun yavrulu kovanlar petekli ve şekersiz bal almak için bizim için ideal olan çıta sayısıdır.Bölme yapılacak kovanlara kabarmış petek kullanarak hızlı ilerlemesi sağlanıp bölme alırız.Bizim Malatya için bölme tarihi Nisan 10 ve 20 arası bölme yaparız bu tarihten sonra kesinlikle bölme yapmayıp  mevcut kovanların tamamını  bal sezonuna hazırlarız.
Ne kadar yavrulu çıta o kadar bal düşüncesi ile kovandaki yavru durumunu sürekli geliştirip bal sezonuna güçlü ve yavrulu koloni hazırlamak amacımız.
             Malatya çevresinde flora takibi yaparak belli tarihlere göre konaklama yaparız bal alacağımız yayla ile birlikte 3 yer değişimi yaparak kovandaki arı ve yavru mevcudunu artırırız.
Şubat ayında 800 rakımda olan arılar Mayıs ayı başı veya en geç 10 Mayıs 1600 rakıma çıkarak 40 gün veya 50 gün burada konaklayıp daha sonra bal alacağımız dağ zirvesi 2700 arıların bulunduğu yer
1800 rakım olan yayla yerine göçeriz .Bu rotayı çizmek için bayağı yer değişerek çeşitli yerlerde konaklayarak en sonunda bu rotayı uygun bulup buna göre çalışmaları yapıyoruz.Değerli arkadaşlar genç ana arı bulunduğunuz yere veya bal toplayacağı bitkiye ve rakıma göre uygun ırk önemlidir.Günümüzde takım tutar gibi ırk fanatikleri çoğaldı bana göre bulunduğunuz bölgede en fazla balı yapan arı en iyi arıdır. Verisiz yılda en fazla bal toplayan arı en iyi arıdır. Hiç kimse ayranım ekşi demez. Ben bir arıcı olarak hazır ana arı kullanımına karşıyım her arıcı kendi kovanlarından uysal bal verimi yüksek kıştan çıkarken fazla bal tüketmeyen bir sezon boyunca fazla besleme yapılmayan kovandan bölme yaparak veya ana arı yetiştirerek çoğaltma yapmalıyız. Bütün meslektaşlarıma başarılar dilerim.

                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder