pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: ARILARDA OĞUL A GİTME

ARILARDA OĞUL A GİTME

                                   ARILARIN OĞUL VERME KONUSU



                 Yaratılış gereği olarak.    Arılar neslini devam ettirmek için doğal olarak oğul vermek zorundadır.Oğul vermeyi hızlandıran sebepleri sıralayalım.                                                                                        1- Ana arı yaşlı veya verimsiz olabilir.                                                 Ana arı yaşlanıp yeterince günlük atıp kovan mevcudu gelişemezse kovan geleceği tehlikeye girer bu sebeple kovandaki Ana arıyı işçi arılar değiştirmek zorundadır.Kovandaki arı mevcudu güçlü ise arılar fazla sayıda ana arı memesi yaparlar.12 gün sonra 16.güne kadar 4 gün içinde ana arılar çıkış yapar.1 hafta içinde arılar oğul vermeye başlar.kovanın mevcudu oranında oğul verir bir veya bir kaç oğul çıkar.Oğul çıkan kovanlar aşırı mevcut kayıp eder oğul veren kovanın fazla çıtaları alınıp kalan arılar sıkıştırılmalıdır.
           2- Bakım esnasında ana arı ezilerek ölebilir.                                     Arı bakımlarında dikkatsizlik sonucu ana arı ölebilir.Kovan bakımı yaparken.Çıtaları dikkatlice kovandan alıp kovanın kenarlarına temas ettirmeden dikkatlice çıkarıp yerine koyarken yine kenarlara temas ettirmeden koymalıyız.Çıta kontrollerinde çıtayı sağlam tutup elimizde sarsmadan bakmalıyız ana arıyı yere düşürebiliriz.Kovanları gereğinden fazla açıp kurcalamayın.Kovan ölçüleri çıtalara göre olmalıdır.Standart olmayan kovan ve çıta ölçüleri kovan tabanı ve kovan kenarına temas edebilir.bu şekildeki kovan ve çıtalar hem arı hemde ana arı ölümlerini artırır.Standart dışı kovan kullanmayın.
              3- Aşırı şurupla besleme
             Sezon başlangıcında çalışma programını yapmalıyız.Arı kovan sayısı mı artacak bal sezonuna mı hazırlayacağız. Arıları bu düzene göre besleme yapmalıyız.Aşırı besleme yapma ana arıyı yumurtlamaya teşvik eder.Kovan mevcudu aşırı ilerleme gösterir ana arı çıta sayısı arttıkça daha fazla günlük atmak zorunda kalır. Her on günde  bir günlük kontrolü yapılmalıdır. Sürekli fazla efor sarf eden ana arı elbetteki yorulacak.Ana arı ister genç ister yaşlı bu şekildeki çalışmaya dayanmaz.Kovan oğul vermek zorunda kalır.Bazen kovanın eski ana arısı ana arı memelerinden yeni ana arılar çıkmaya başlayınca kendisi oğul olarak ta çıkabilir. Beslemeyi dengeli yapmalıyız.Arılara bir önceki seneden kabarmış petekler kovan mevcudunu çabuk ilerletir.Bu sebeple ham petek verecek olursak bu yumurtlama hızı petek yeterince kabartılıp günlük atılıncaya kadar bir hafta gibi zaman alır.Ham petek yapımı arının düzenli yavaş ilerlemesini sağlar bal sezonuna yetişirsiniz. Unutmayalım kovan mevcudu oranında arılar bal yapar güçlü koloni ile çalışmak gerekir.                                                                                    4- Doğadan  gelen nektar akışı                                                  Doğadan gelen nektar akışı oğul vermede etkendir.Fazla nektar akışı.arıları çıta yapmaya zorlar.Ana arı aşırı günlük atmak için yıpranır.Polen ve nektar akışı fazla olursa arılar aşırı ilerleme gösterir bu sebeple oğul verme hızlanır.Veya nektar ve polen gelmesinin azalması arıyı doğal olarak oğul vermeye zorlar.                         5- Arıları çıta işleyip kovan 10 çıta olunca ilave vermek gerekir ilave koymada geç kalınırsa sıkışık olan arılar oğul verme eğilimine gider.Bu sebeple arı 10 çıta olursa ilave hemen verilmelidir.Eğer bal sezonuna daha zaman varsa bu kovandan bölme alınmalıdır.Alınacak 3 veya 4 çıta  bir bölme alınırsa ana arı günlük atma açısından çıta sayısı azaldığı için rahatlar.
            6-Arılar normalden daha fazla mevcut ilerliyorsa arılarda oğul riski fazlalaşır.Bu sebeple bal mevsimine daha erkense hızlı ilerleyen kovanlardan zayıf arılar varsa takviye vererek hızını azaltabiliriz.Daha olmazsa bölme almamız gerekir.Erken zamanda hızlı ilerleyen arı kovanı ileride oğul riski yükselir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder