pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: ZAYIF ARIYA TAKVİYE VERME

ZAYIF ARIYA TAKVİYE VERME

                                  ZAYIF ARIYA YAPILACAK İŞLEMLER

        Saygı değer meslektaşlarım bu yazımızda zayıf arıları ele alalım. Zayıf arılar arıcının arılığında her mevsim bulunan bir sorundur.Bu zayıf kovan neden bu hale geldi. 



        1: Ana arı verimsiz veya yaşlı olabilir. Ana arının belirli bir verimli zamanı vardır genelde iki veya üç yıl verim alınır ve yaşlanır. Ana arı bu sebeple verimden düşer ve kovan mevcudu azalmaya başlar müdahale olmazsa kovan ölür.Yaşlı ana arı gerek sezon başı veya bal sezonu sonu  yaşlı ana arı değiştirilmelidir.Kış lamadaki arı ölümlerinde veya kıştan çıkıp ana arısız kalan kovanlar yaşlı ana sebebidir .Bu nedenle arılık ta yaşlı ana arı bırakmamalıyız.

       2: Hastalık zayıf kalan kovanda hastalık durumuna bakmalıyız.Yavru çürüklüğü, kireçleme ,varroa bu gibi sorunlar kovan zayıflamasında etken sebeplerdir.

      3: Sonbahar bakımında fazla çıta bırakmak.Bilindiği gibi arılar kışa girerken mevcuda göre   çıta bırakılmalıdır.Bırakılan fazla çıtalara arılar dağılır ve fazla ısı üretemeyip soğuktan bir kısım mevcut dökülür bu nedenle kovandaki az ballı ve fazla çıtalar alınarak arılar yeterli bir şekilde sıkıştırılmalıdır.
     4:İlk bahar bakımında kıştan doğal olarak mevcut azalır bu sebeple kovandaki kalan mevcut yeterince fazla çıtalar alınarak arılar bir defa daha sıkıştırılarak daha geniş yavru atmaya teşvik edilmelidir.Fazla bırakılan çıtalara dağılan mevcut yeterli genişlikte yavru yapamaz.Zayıflar.

       Zayıflamaya sebep etkenler bitti. Gelelim zayıflayan arımızı güçlendirmeye .Kovan mevcudu çıtaları sarmıyorsa öncelikle mevcut takviyesi gerekir.Vereceğimiz yavrulu çıtayı arı koruyamazsa yavru üşür ve hastalık kapar. Bu nedenle güçlü arıdan bir çıta mevcut çırpılarak mevcut sağlanır. Daha sonraki kontrolde mevcut yeterli ise yavru durumu kontrol edilir .Yavru durumu öncekine göre genişlemiş ve mevcut çıtaları kaplıyorsa artık başka bir kovandan çıkmaya hazır tamamen yavrulu bir çıta arılı veya arısız olabilir zayıf kovana verilir.Verilen çıta mevcutlu olursa daha iyi olur.Bir hafta sonra kovandaki verdiğimiz çıtadan çıkan mevcut.kovanı iyice kaplamıştır artık günlük olan bir çıta arısı silkinerek başka bir kovandan kapalı yavrulu bir çıta ile değiştirilir.Artık takviye işlemi bitti daha sonraki bakımlarda kovan mevcudu ilerlemiyorsa ana arı verimsiz demektir.
Ana arı değiştirilmelidir. Saygılarımla kazancınız bol ve bereketli olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder