pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: BÖLME NASIL YAPILIR

BÖLME NASIL YAPILIR

   
            Değerli arıcı arkadaşlarım bu yayınımız arılarda böle yapma ile ilgili olacak.
           Arılar doğal yaşantısı gereği olarak ilkbahardan başlayarak bal dönemine kadar mevcut gelişmesi yaşanır kıştan çıkarken güçlü olan koloni yoğun çiçek ve nektar akışı ve şurup ve kek sayesinde hızlı gelişerek kovanı doldururlar.Kovan dolunca ilave kat vermek gerekir sürekli bu hızda gelişen güçlü koloni ilavede ilerler bu hızlı gelişme sayesinde ana arı hızlı gelişme temposu neticesinde yumurtlama yeteneği azalır. Daha sonrasında gerilemeye başlar mevcut olarak düşüşe geçebilir veya ana arı bu tempoya dayanamaz arılar tarafından öldürülür ve bu koloni oğul vermeye başlar. Bir veya birkaç oğul verebilir.Bu nedenle oğul vermeden bu kovanı bölmek zorunda kalırız.Bölme sayesinde kovanın mevcudu azalır ve hızı yavaşlar ve ana arıda bu sayede biraz dinlenerek tekrardan gelişme gösterir ve bal sezonuna kadar gücünü toparlar.
         
 Gelelim bölme işlemine.Bölme işlemini değişik şekillerde yapabiliriz. İlk olarak devşirme usulü bölme işlemini anlatalım.
            Devşirme usulü bölme işlemi çok güçlü olmayan kovanlardan birer çıta alarak üç veya dört çıtalı olacak şekilde bölebiliriz.Sadece dikkat edeceğimiz konu her kovanda mutlaka ana arıyı görmek ve mevcut yoğunluğu aynı güçte olacak şekilde bölmemiz gerekir ve bir diğer konu böldüğümüz kovanı bir kaç kilometre uzağa götürmemiz gerekir en verimlisi bence uzağa taşımak en iyi yöntem kovandaki tarlacı mevcut eski kovanına dönemez. Bölme işlemi yaparken duvar çıta tabir ettiğimiz ballı çıtalar gereklidir.birinci çıta duvar ballı ve polenli çıta gerekir elimizde yok ise bölünecek kovandan alınır mevcutlu olarak konur yanına kaplı yavrulu mevcut diğer kovandan alınarak konur diğer kovandan yine kapalı yavrulu çıta konur diğer kovandan açık yavrulu çıta alınarak konur duvar olarak ballı çıta var ise konur ballı çıta yok ise kabarmış petek bu da yok ise ham petek konur.Bölme kovanda bal stoku yeterli değil ise şurup verecek vaktimiz var ise bir kaç kez şurup eğer arıcı çalışıyor yeterli vakti yok ise bir kilo kek verilebilir. Bölme esnasında ana arı görülemedi ise ana arı bulunamayan kovana işaret konur ana arı bölme kovana geçmiş ise ana arı alınarak tekrar eski kovanına verilebilir.
     
  Diğer bir bölme şekli güçlü kovandan bölme yapma. Yine bölünecek kovanda ana arı bulunur eğer bölme kovan başka yere taşınmayacak ise anaç kovan 25 cm kaydırılır ve yanına diğer kovan konur.Duvar çıta ballı var ise ballı çıta konur veya anaç kovanın duvar çıtası mevcudu ile birlikte konur.Yanına kapalı yavrulu çıta yanına yine kapalı yavrulu çıta yine yanına açık yavrulu çıta konur devamına yine duvar çıta konur kovandaki arı sayısı yeterli değil ise bir çıta arı mevcudu çırpılır.Eğer bölme kovan ana arıyı kendisi yapacak ise çok güçlü bölme yapmayalım aksi taktirde oğul verebilir.
        Diğer bir bölme şekli bölünecek kovanın ana arısı yaşlı ise bölmeden önce ana arıyı kendileri yapacak ise yaşlı ana arıyı öldürüp on gün sonra bölünür ise daha verimli ana memesi yaparlar.Hazır ana arı kullanılacak ise ana arı bulunup öldürülür yavru durumuna göre eşit şekilde yine anaç kovan kaydırılarak bölünür ertesi günkü kontrolde kovanlardaki arı mevcudunda kayma var ise çıta değişimi yapılarak kovan mevcudu dengelenir.
     
                 Bölme yaparken yavru durumu kademeli olacak şekilde bölmek gerekir.Besleme mutlaka yapılır unutmayalım bölme arı ilgi bakım ve beslemek gerekir tıpkı bir bebeğe bakar şekilde itina gerekir ülkemizde arı kayıplarının bir çok nedeni zayıf bölme yapma bölme arıyı yeterli beslememek ve sonbaharda yeterli bal stokuna dikkat etmek gerekir.Değerli arkadaşlarım bölme yapmak arıyı çoğaltmak önemli değil önemli olan bu bölünen ve böldüğümüz bölme kovanı böldükten sonra yeniden güçlenmesi için yeterince gerekli olan işlemleri ihmal etmeyelim saygılarımla bereketli bir sezon geçirmenizi dilerim.
           
              
              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder