pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: YALANCI ANA SORUNU

YALANCI ANA SORUNU

           
             Değerli meslektaşlarım bu yayınımızda yalancı ana sorunu ile ilgili yazımı paylaşacağım.
          

          Yalancı ana sorunu her arıcının karşılaşacağı bir durumdur.Öncelikle kovan nasıl yalancı ana arı üretir bunu söyleyelim .yalancı ana arı sorunu yılın her ayında görülebilir genelde kovandaki ana arı ölünce kovan ana üretmek için günlük yumurtadan ana arı memesi yaparak ana üretir. Bu memeden çıkan ana arı kovandan çiftleşmek için çıkar ve çiftleşmeden dönerken kovana dönemeyince ana arısız kalan kovan çıtalarda günlük yumurta olmayınca çaresiz kalan arılar işçi arı veya arılardan yalancı ana arı yaparlar.Kovanda bir veya birden fazla yalancı ana arı olabilir arıcı kontrol esnasında petek gözlerinde bir veya birden fazla yumurta görünce bu kovanda yalancı ana arı olduğunu anlar. Bazen çok düzgün günlük atabilir yalancı ana fakat günlükler farklı yönlere yatık olur ve tam merkezli olmaz peteğin yan taraflarında olur.Artık iş işten geçmiştir.Bu sorunun düzelmesi zor bir durum kovan zayıf ise sönmesi kaçınılmaz güçlü ise atlatabilir.Nasıl olacak anlatalım.
         1. Yalancı ana arılı kovan iki yüz metre ileriye götürülerek çıtada arılar yere silkelenir kovanda kalan arılarda yere vurularak dökülür kovan yerine konur dönen arılar kovana girer ve salkım oluşturur oğul misali kapak kapanır bir kaç gün böyle kalır sonrasında yavrulu ve mevcutlu bir çıta ikide duvar çıta verilerek ana arı memesi yapması sağlanır veya biraz başka arıdan yeni çıkmış yavrulu çıta ile birlikte alınarak takviye verilir ve hazır ana arı verilir.Yavrulu ve mevcutlu çıta verilmesinin gayesi kovana genç işçi arı sağlamak ve ana memesi yapılması için gerekli olan genç arı sağlamak.
        2. Yaşlı  ana arı vermek.Yalancı ana arı olan kovana en başarılı yöntem bence bu kesin çözüm.Her arıcı verimsiz veya yaşlı ana arı bulunur bu ana arıları öldürmekten ziyade bu iş için saklamak gerekir.Bir iki çıta arı ile saklanabilir veya ana kutularında saklanabilir .Yalancı ana arı olan kovana ister ana arı kafesi ile isterse direkte salınarak verilebilir.Yalancı ana arı olan kovana verildikten sonra bir iki gün sonra bakılır ana arı günlük atmış ise artık yalancı ana arı saf dışı kalmış demektir .Arıcı erkek yavru gözleri çok olan bu çıtayı alarak yerine kapalı çıkmaya yakın mevcutlu yavrulu çıta verilmek sureti ile genç işçi arı bulunması sağlanır.
           Değerli arkadaşlarım yalancı ana arı sorunu ile karşılaşmamak için 15 günde bir ana arı kontrolü yapalım illaki ana arıyı görmeye gerek yok günlük görülmesi yeterlidir. Ana arı değişen kovanlara tarih yazıp çiftleşme süresi geçip günlük atmaya başlamayan kovanda ana kontrolü yapıp yeniden günlüklü çıta veya hazır ana arı vererek yalancı ana arı yapmasına engel olmalıyız saygılarımla.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder