pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: DUT PEKMEZİ YAPIMI VE FAYDALARI

DUT PEKMEZİ YAPIMI VE FAYDALARI

             
          Değerli arkadaşlarım bu yayınımızda dut pekmezi yapımını yazmaya çalışacağım.







        Dut pekmezi yapımı bayağı zor ve yorucu bir iştir.Dut olgunlaşmaya başlayınca ağacın altına 7 metre genişliğinde 10 metre uzunluğunda 2 adet naylon çadır serilir ağacın üzerine çıkılarak tekme vurmak sureti ile sallanır.Toparlanan dutlar yaprak ve dökülen kuru dallardan ayıklanır. 1 kova dut şeker torbasına koyularak ayağa çizme giyilip çiğnenerek ezilmek sureti ile suyu çıkarılır.Dutu ayakla çiğnerken ağaçtan yaptığımız tekne etrafı kapalı tabanı ağaç ızgaralı alet kullanırız.sıkma işlemi bitince çıkan pekmez şırası kazana biriktirilir.
Kazan dolunca altında ateş yakılır yaktığımız ateş yoğun olmaması gerekir.Bir müddet sonra kaynamaya başlayan şıra 5 dakika kaynadıktan sonra kazanın altındaki ateş kürek yardımı ile dışarı çekilir.Bu işlem sabah saatlerinde yapılmalıdır.Bir iki saat dinlenen şıra süzülmek için pamuklu ince bir bez torbaya konarak sıkma aletinin içinde süzülür.Şıra içindeki posadan arınan Şıra geniş
sinilere fazla doldurmadan sininin yarısına kadar doldurulur.ve beton damda güneşte olgunlaşmaya bırakılır.Yurdumuzda bazı yörelerde dut pekmezi kazanda kaynatarak olgunlaştırılır. Bu şekilde uzun süre kaynama sayesinde H M F bileşenleri oluşur . Bu nedenle güneşte olgunlaşan pekmezde düşük sıcaklıkta olunca oluşmaz. 

         Güneşte olgunlaşacak pekmez  suyu uçmaya başlayınca kaplarda azalmaya başlar bu nedenle diğer kaplardan tamamlanarak eski seviyesine getirilir. Hava sıcaklığı ve güneş durumuna göre iki veya üç gün içinde olgunlaşır.Bu olgunlaşma süresinde kesinlikle yağmur veya su ile temas etmemesi gerekir aksi halde pekmez ekşir ve bozulur.Olgunlaşan pekmez üzerinde sarı köpükler meydana gelince tamamen olgunlaşmış demektir. İnce bir süzgeçten
süzülerek cam veya plastik kaplara alınır .Kapların ağzına yine pamuklu bir bezle kapanır.Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilir.Yine bu dönemde kesinlikle su ile temas etmemesi gerekir.
         
Dut pekmezi insan sağlığına faydalı bir besindir.Kansızlık başta olmak üzere vücut direncini artırır sporcu ve dağcılar için iyi bir besindir.Boğaz ağrısına bir miktar tere yağı ile ısıtılarak yatarken içilirse sabaha bir şey kalmaz.Tahin ile karıştırılarak sabah kahvaltısında güzel olur. Şurup yapılarak tüketilir.Çocuklar içinde faydalı bir besindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder