pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: Malatya da Mart ayı arılarda genel durum

Malatya da Mart ayı arılarda genel durum


             

                  Değerli arı dostları eskiler demiş Mart ayı der ayı. Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır.Bu yıl tamda ata sözüne uydu.
              Mart dokuzu dediğimiz sayılı günler soğuk yağış rüzgar 15 Mart 23 arası sayılı gün.Kar yağmur rüzgar bir hafta boyunca devam etti geceleri eksilerde kaldık. Kayısı ağaçları çiçek açalı 1 hafta oldu ilk 2 gün arılar güzel faydalandı. Ama soğuk ve yağışlı hava nedeni ile 1 hafta boyunca kovandan çıkamadı. Zaten bu yıl kış uzun sürdü şubat ayı ilk bakımda genel olarak kıştan bayağı mevcutlu çıktı arılar.şubat ayı soğuk hava nedeni ile arılar yeterince yavru bakımından gelişme gösteremedi.El kadar kovan gücüne göre yavru çıkana kadar günlük atılmadı yavru çıktıktan sonra yine aynı oranda günlük atıldı.Bu nedenle kıştan güçlü çıkan koloniler bu mevcudu yavru yapımı için soğuk hava nedeni ile yeterince arılar tarafından değerlendirilmedi.Mart ayında biraz ilerleme oldu fakat yine soğuk hava bir türlü gitmedi.Kovan mevcudu yerinde saydı.
            Bu gün hava güneşli sıcak ve açık sabah saat 10 da bakıma başladık arılar yoğun polen getiriyorlar nektar akışı var.Genel olarak soğuk geçen bir hafta içinde kayısı çiçeğini gören arılar kovanda boş durmamış yavru alanı bayağı genişlemiş kapalı yavru çevresinde günlük atılmış.Arılar 1 hafta daha kayısı çiçeğinden faydalanacaklar.1 hafta içinde yoğun bir yavru çıkışı olacak arılar petek isteyecek.Artık zamanı geldi bu günden sonra arılar çalışır ve bizde çalışırız.Kovanlarda verdiğimiz şurup nedeni ile bal kemerleri soğuk nedeni ile erimedi genel olarak açlık riski yok bir kaç tane zayıf koloniye yoğun yavru çıkınca mevcut takviyesi yapılacak bekliyoruz.Bu gün bir kaç petek verdik. Bakalım bundan sonra arılar hızlanacak inşallah.Bütün arıcı arkadaşlarıma bol ballı bir sezon dilerim saygılarımla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder