pub-1390924120215391 MALATYALI ARICI: Mart ayı arı bakımı 16 03 2017

Mart ayı arı bakımı 16 03 2017



             Değerli arıcı arkadaşlarım. Bu yıl haftalık veya on günlük arıların her ay bakım ve durumlarını sezon sonuna kadar video ile birlikte paylaşım yapıp yayınlayacağım.
             Mart ayı Malatya için bayağı soğuk geçti geçtiğimiz yıl mart ayı başında kayısı ağaçları tamamen çiçek açmıştı. Sekiz martta bir çok kovana ham petek vermiştik.Bu yıl 16 mart kayısı ağaçları çiçek açmaya başladı azda olsa yağış ve soğuk devam ediyor bu gün arılara bakım yapmak için geldik genel olarak arılar kovana yoğun bir şekilde polen taşımaya başlamışlar sakin ve huzurlu bir çalışma ortamı var kovanlar arasında maskesiz gezebilirsin.

             Bu bakımda 3 gün önce zaten şurup vermiştik buzdolabı poşetlerine doldurup verdik malum hava soğuk bu nedenle poşetlere koyup verdik bir kaç kovana petek verdik duvar çıtalarda yavru olunca bir kaç tane kovanda dalak yapmıştı.Bu gün yine çıta kontrolü yapacağız artık arılar çalışmaya başladı.Açılan kovanlarda genel olarak yavru durumu bayağı genişlemiş kapalı yavru oranında günlük atılmış kovan mevcuduna göre yavru durumları iyi stok erimesi yok kayısı çiçekleri soğuk ve yağıştan zarar görmez ise bayağı faydalanacaklar.Bu yıl şubat ayıda bayağı soğuk geçince yavru kademesi oluşamadı bir türlü sadece yavru kapalı çıkana kadar bekleyip kapalı yavru bitince günlük atıldı bu nedenle kıştan çıkan arı mevcudunu soğuk hava nedeni ile kovanlar değerlendiremedi.Şu anda artık gördüğümüz kadarı ile yavru kademesi artık oluştu. Bundan sonra düzelecek inşallah bakalım önümüzdeki günler neyi gösterir bilemeyiz bu yıl yağış durumu iyi yer bitkileri bu yıl iyi olacak nisan ayıda yağışlı olur ise dokunma arıların keyfine.Artık haftada iki defa olarak şuruba başlayacağız kovan mevcut durumuna ve bölünecek ve bal yapacak kovanlara göre şurup ve petek verilecek.Bütün arıcı arkadaşlarıma kolay gelsin bereketli olsun inşallah.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder